Panel používateľa

Pitahaya - dračie ovocie v.80-100cm

Pitahaya - dračie ovocie v.80-100cm

Hodnotenie produktu: Zatiaľ bez hodnotenia. Buďte prvý!

Vaše hodnotenie:

NA SKLADE NIE JE MRAZUVZDORNÁ!

Pitahaya - dračie ovocie - kaktusovitá rastlina, ktorej vetvy ovísajú smerom nadol.

28 € s DPH

Dostupnosť: Viz status produktu

Výrobca: Španielske palmy

Pitahaya - dračie ovociePytahaya,  je plod pralesných epifitických kaktusov (niekedy používané slovenské označenie Hylocerous zvlnený). Jedná sa o popínavý, resp. poľahavý, epifytický, bohato rozkonárený kaktus, preto ho pestujeme pri podpere, resp. ako prevísajúci.

Vyžaduje si celoročne teplé prostredie nad 15-18°C. Kvitne krásnymi veľkými bielymi kvetmi v noci. Z kvetov sa vyvíja plod - bobuľa.  Hylocereus je zdomácnený v južnom Mexiku a východnom pobreží strednej Ameriky, ďalej sa pestuje v tropickej Amerike, ale rozšíril sa aj do ostatných tropických oblastí.

Pitahaya je exotickým ovocím s blahodarným vplyvom na ľudské zdravie.

Pitahaya je plodom niektorých druhov kaktusov z rodu Hylocereus.

Jedná sa o tzv. epifytické kaktusy s bohato rozkonáreným tvarom.

Tieto kaktusy sú typické obrovskými bielymi alebo žltými kvetmi.

Kvety sa rozvíjajú iba v noci, kvôli čomu majú prívlastok mesačné.

V závislosti od druhu kaktusov sa líši veľkosť aj sfarbenie plodov.

Šupka plodov môže byť žltá, ružová, červená alebo červenofialová.

Líši sa aj sfarbenie dužiny, ktorá je najčastejšie biela alebo červená.

Dužina má rôsolovitú konzistenciu so semienkami podobnými kivi.

 

Podmienky pestovania:

Poloha
Ako väčšina kaktusov, aj tie z rodu Hylocereus milujú dostatok svetla. Pri výsadbe vyberáme polohu s dostatočným prísunom slnečného žiarenia. Na záhrade zvolíme otvorené slnečné stanovište. V interiéri preferujeme polohu v dostatočne presvetlenej izbe v blízkosti okna.

Teplota
Optimálna teplota sa pohybuje na úrovni od 20 do 24 °C. Počas teplých letných dní znesie aj vyššie teploty. Problémy môžu nastať akurát pri prudkých výkyvoch počasia. V čase zazimovania teplotu udržiavame zhruba na polovičnej úrovni, pričom klesnúť by nemala pod 10 °C. Rastliny pestované vonku tak budeme musieť koncom jesene zazimovať v interiéri.

Substrát
Na konkrétny typ pôdy si tento druh kaktusov veľmi nepotrpí. Použiť odporúčame napríklad klasický substrát pre sukulenty s vyváženým pomerom živín potrebných pre zdravý rast. Ten je zároveň dostatočne priepustný, čím rastline zabezpečí bezproblémové odtekanie nespotrebovanej vody.

Zálievka
„Pitahayový" kaktus ocení skôr suchú ako premočenú pôdu. Zálievka nesmie byť prehnaná. Polievať odporúčame radšej častejšie v menších množstvách ako raz za pár dní, no v množstve, ktoré by premočilo korene. Viac vlahy potrebujú rastliny umiestnené vonku na slnečnej záhrade. Pri interiérovom pestovaní stačí polievať raz za 3 až 4 dni.

Hnojenie
Kvalitné hnojivo s vyšším obsahom železa pridané hneď na jar rastline neuškodí. Pestovatelia odporúčajú použiť hnojivo na citrusy v tekutej forme, ktoré aplikujeme pomocou bežnej zálievky s vodou. Takto sa výživné látky lepšie vstrebávajú a vyživujú korene. Hnojiť môžeme viackrát za rok, najneskôr však zhruba do polovice jesene.

Presádzanie
K tomuto kroku pristupujme len v prípade potreby, keď kaktus začne prerastať kvetináč alebo sa jeho korene začínajú tlačiť na povrch substrátu, prípadne dole cez drenážne otvory na dne kvetináča. Pri každom presadení používame novú pôdu, ktorú hneď pohnojíme tekutým hnojivom na citrusy.

Zazimovanie
Keďže pitahaya neprežije mrazy, v prípade pestovania v exteriéri ju musíme pred koncom jesene premiestniť do vnútra. Teploty počas zimy nemusia byť vysoké. Kaktus prečká celú zimnú sezónu aj pri 10 až 13 °C. S príchodom jari ho môžeme dať znovu von na záhradu. Pred sťahovaním však ocení niekoľkodňovú klimatizáciu na balkóne alebo na terase.

Plody 
Správna starostlivosť o kaktus má výrazný vplyv na jeho schopnosť rodiť. Vypestovať plody v našich podmienkach je však stále vzácnosťou. Podariť sa to môže až po odkvitnutí kaktusu, ku ktorému dochádza pri dosiahnutí určitej výšky rastliny. Na plody si tak môžeme počkať aj pár rokov v závislosti od podmienok, v akých je kaktus pestovaný. K liečivému ovociu, ktoré je typické špecifickou chuťou a osviežujúcou vôňou, sa dostaneme skôr v obchode.

 

Parametre:

kontajner výška: cca 30cm xo10cm

výška rastliny: celkom 80-120cm

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Nová otázka k produktu

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie