Panel používateľa

Podrobné informácie

0 položiek

Banánavník Musa Paradisiaca - plody

Banánovník MUSA PARADISIACA.

Banánovník pochádza z juhovýchodnej Ázie a Oceánie.

Jeho názov bol vytvorený Carlom Linnaeusom. V roku 1753 ho pomenoval odkazujúc na zakázané ovocie raja (nebeský banán) na "Musa Paradisiaca" z predchádzajúceho - Musa Cliffortiana a v tomto roku ho uverejnil v Plantáriu. Väčšina svetových inštitúcií uvádza tento názov ako - Musa Paradisiaca, alebo tiež Musa x Paradisiaca - čo znamená "X" , že opísaný banán určený ako kultivar je hybridom divého druhu - Musa Acuminata a Musa Balbisiana. Všetky latinské binomálie priradené k podobným hybridom sa dnes považujú za synonymá Musa x Paradisiaca.

Plody:

Plody banánovníka sa nazývajú plantejny. Narozdiel od jedlých banánov tieto sa pred konzumáciou varia, aby premenily množstvo obsahujúceho šjkrobu na cukry. Konzumujú sa vyprážané, varené, dusené alebo pečené. Banán sa tiež spracováva na občerstvenie, dokonca sa z neho varí pivo. Pri dokonalom vyzretí môže dosiahnuť sladkú chuť a dá sa konzumovať v surovom stave.

Prvá úroda sa dá získať v domovskej klíme cca 18 mesiacov po výsadbe. U nás začína plodiť cca po 2-4 rokoch po odrastení cca 50 (až 60 ) listov.

Banánovník dokáže žiť 6 až 15 rokov, pri dôkladnej starostlivosti i 20 a viac rokov. Jeho rast vyžaduje teplotu od 18 do 32°C a súhrn zrážok od 1500 do 2500mm ročne. Nadmorská výška pre pestovanie je vhodná od 0 do 1500 m nad morom. 

Ph pôdy by sa malo pohybovať od 6 do 7,5 Ph.

Musa Paradisiaca sa dnes pestuje najmä v trópoch a subtrópoch, nie je však ojedinelým javom banánovník nájsť i v južnej oblasti Európy - v Grécku, v Španielsku, v Turecku. Je určite teplotne odolnejší ako jeho predchodcovia Musa Acuminata a Musa Balbisiana. 

Zimovanie.

Musa Paradisiaca sa zaraďuje medzi tropické banánovníky. Z uvedeného dôvodu zimovanie je vhodné v teplotách medzi 15-20°C minimálna zálievka a potreba osvetlenia. 

Vydrží krátkodobo pokles teplôt na 0°C bez poškodenia. Pri nižších teplotách prichádza o listy. V zime pri teplote pod 15°C je vhodné nechať banánovník takmer suchý, zaliať iba absolútne minimum v intervaloch cca 1 mesiac. Ak banánovníku v zimnom období zvýšime teplotu nad 22°C je potrebné mu zabezpečiť umelé osvetlenie a dostatok svetla. Inak dôjde nevyváženosťou živín k značnému oslabeniu rastliny. Pri preliatí rastliny dochádza v zimnom období z dôvodu nedostatku svetla a tepla k hnitiu koreňov.

Množenie.

Po odkvitnutí rastlina odumiera a súčastne z nej vyrastá dookola kmeňa niekoľko odnoží, ktoré pokračujú v raste a budúcom plodení. Odnože zabezpečujú rozmnožovací proces a je možné z nich vytvárať opatrným delením ďalšie nové banánovníky.

Banánovníky Musa Paradisiaca exotická záhrada Bánovce nad Bebravou

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie