Panel používateľa

Podrobné informácie

0 položiek

Citrónovník pravý

 

Citrus Limon - Citrónovník pravý.

Citrónovník je vždy zelený strom citrónovníka, pôvodom zo severozápadnej Indie, ktorý dosahuje výšku 3 až 6m

Citrónovník má vajcovité listy dlhé 8-14cm, ktoré obsahujú aromatické oleje. Citrónovník kvitne v 4-5. mesiaci v roku. Obsahuje obojpohlavné biele kvety s výraznou vôňou. Plodom je citrón - bobuľa s kožovitou vrstvou. 

Využitie:

Plody citrónovníka sa používajú na konzumáciu svojich štiav z plodu citrón. Citrón je liečivý plod - najmä jeho šťava, dreň aj šupka. Šťava plodu obsahuje 5-6% kyseliny citrónovej, ktorá ma Ph o kyslosti približne v hodnote 2,2. Kyslá chuť šťiav z plodov sa používa v potravinách, do nápojov a štiav, limonád a do koláčov. Šťava z citrónov je liečivá.

Odolnosť voči mrazu:

Citrus Limon znáša bez poškodenia mráz o teplote -3°C, dokáže bez plodov a kvetov odolávať až niekoľko dní i teplote -4°C. Pri nižších teplotách dochádza k poškodeniu rastliny.

Zimovanie:

Citrus je vhodné v zimnom období zazimovať v interiéri. Zazimované citrusy po oddychu zakvitnú v štvrtom až piatom mesiaci a následne z kvetov rastú plody. Zimovanie pri teplotách 5-10°C nevyžaduje príliš svetla, zimovanie nad 12°C už vyžaduje viac svetla. V zime pestujeme citrónovník pri minimálnej zálievke v závislosti od výšky teplôt v interiéri.

Citrus vyžaduje rovnováhu svetla a tepla. Čím viac svetla mu poskytneme, tým vyžaduje viac tepla.

Zimovanie citrusov - zimný pokoj - dormancia - by mal trvať u citrusov minimálne 8 týždňov. Teplotu je potrebné po toto obdobie znížiť na 2 až 8°C. Rastlina v takomo stave už nevyžaduje také množstvo svetla iba minimálne a tiež obmedzíme zálievku tak, aby nám substrát úlne nepreschol a zostal miernie vlhký. Korene citrusov totiž stále rastú.

Prechod rastlín do vegetačného stavu musí prebehnúť pozvoľna bez sveteľného i tepelného šoku. Pred prechodom do fázy vegetácie je možné i vhodné rastliny presádzať.

Rast:

Na pestovanie citrusov používame vzdušný substrát vhodný pre citrusy. Je možné použiť i kokosové vlákno. Ph hodnota pre citrusy je vhodná pre podpníky citrónovníkovca v rozmedzí od 5,5 do 6. Pri iných podpníkoch až od 6 do 7 Ph. Vlastný substrát si môžeme namiešať v nasledovnom pomere:

  • 1 diel rašeliny s obsahom železa
  • 1 diel humusu
  • 1 diel záhradnej zeminy
  • 1 diel riečneho štrku
  • 0,5 dielu perlitu

Vody zalejeme toľko, aby substrát bol vlhký avšak nie premočený. Pri stlačení a premočení prebytočnú vodu vylejeme. Citrusy zalievame vždy vtedy, keď substrát vysychá nie pravidelne. Pri dozrievaní plodov citrus už nevyžaduje výdatnú zálievku.

Optimálna teplota pre rast citrusov je 22-30°C. Citrus limon nevystavujme chladu a veľkým výkyvom teplôt na čo je citrón chúlostivý. V byte je optimálna teplota pre dozrievanie citrusov v rozmedzí od 14 do 16°C. Po odkvitnutí kvetu citrón dozrieva o 7 mesiacov.

Citrónovník kvitne až 3-4x ročne. Tým sa stáva že naraz v jednom období môžete na citrónovníku zaregistrovať naraz zelené plody a zároveň diozrievajúce žlté citróny. 

Citrónovník presádzame každé 2-3 roky. U starších citrónovníkov je potrebné presádzanie každých 5-10 rokov. Rez vykonávame tak, aby sme vytvarovali a zahustili korunu. Rez je možné vykonávať i v čase rodenia citrusov čo im pomôže regulavať rast a úrodu.

Hnojenie:

Citrusy hnojíme hnojivami pre citrusy obyčajne sú to tekuté hnojivá, základom je dusík-fosfor-draslík (NPK)  dôležité sú aj železo, bór, zinok, meď, mangán a iné. (príkl. Cererit)

Črepníky:

Citrónovník musí mať črepník dostatočne veľký aby sa korene netlačili z otvorov von. Na dne črepníka je vhodné vytvoriť drenážnu vrstvu z hrubšieho piesku, alebo z keramzitu.

Voda pre zalievanie:

Vo vode sa vzáhradnej praxi využíva nemecká stupnica ktorá označuje množstvo živín vo vode.

Citrusy v tomto značení v intervale zálievky cca po 6-7 dňoch vyžadujú vodu v hodnote 7-8 nemeckých stuňov. 

Ak porovnáme hodnoty:

  • úžitková voda z vodovodu obsahuje 16-19 nemeckých stupňov
  • úžitková voda zo studne obsahuje 19-25 nemeckých stupňov

Úžitková voda z vodovodu a zo studne obsahuje vápnik a horčík v uhličitanovej forme. Nadbytok týchto minerálov nám zvýši Ph v substráte čím dochádza že sa rastlinám obmedzí príjem železa a listy rastlín nám zožltnú (chloróza). Znížiť nadbytok minerálov dokážeme až o 10%  prevarením vody, alebo používaním odstátej vody. Optimálne je k zalievaniu používať dažďovú vodu. 

Nahradiť príjem železa listovou výživou je nanajvýš nevhodné - citrusy to neznášajú!

Citrusy ďalej neznášajú suchý prehriaty vzduch. Cez poludnie v najväčších teplách je vhodné rastline cloniť slnečné lúče.  Po ukončení vegetačného obdobia prenesme rastlinu do interiéru tak aby rozdiel teplôt nebol vyšší ako 5°C. Ak prenesieme rastlinu z chladného prostredia do teplej miestnosti rastlina nám zhodí listy. Rastlinu v takomto prípade po prenesení do tepla je vhodné zaliať teplou vodou o teplote 30-35°C - prehrejeme takto koreňový systém a cca 3x orosíme listy .

 

Rozmnožovanie:

Rozmnožovanie je možné semienkami a odrezkami.

Rozmnožovanie semienkami - je náročnejšie nakoľko nie každé semienko z citróna vyklíči. Semená je nutné vyčistiť od dužiny pou,ývať a zasadiť do špeciálneho substrátu pre citrusy.

Rozmnožovanie odrezkami - je omnoho efektívnejšie. Odrezky je vhodné získať z rastliny v mesiacoch apríl-máj-jún. Optimálne výhonky sú jednoročné polodrevnaté. Príliš mladé výhonky pri zakoreňovaní zhnijú, príliš staré zoschnú. Výhonky musia byť zdravé nenapadnuté škodcami. Odrezok by mal mať 4-5 očiek, listy skrátime cca na polovicu, oderzok zapichneme do zeme a použijeme stimulátor zakorenenia. V substráte udržujeme stálu vlhkosť, optimálne je prekrytie sklom.

 

Choroby citrónovníka.

U citrónovníka sú choroby ojedinelé. Medzi najčastejšie problémy patrí opadávanie listov spôsobené nedostatkom svetla, napadnutie voškami požierajúce listy. Proti voškám je účinný postrek z cesnakového odvaru. ďalší škodcovia sú roztoče, molice, puklice, štítničky a smútnice. Citrónovník je obzvášť náchyľný ku chorobám v prvých piatich rokoch života. 

 

Citrónovník

 

 

 

 

 

 

TERMÍNY VYKLÁDOK tovaru - Španielsko, Taliansko, Holandsko v exotickej záhrade TUMA - Bánovce nad Bebravou:

24.2.2023 - palmy cykasy yuccy (IT)

10.3.2023 - palmy, yuccy. okr.rastliny (IT)

20.3.2023 - malé palmy trachycarpus (sever.IT)

27.3.2023 - yuccy, olivovníky (Elche ES)

27.3.2023 - banánovníky, ananás (Gibraltar ES)

1.4.2023 - olivovovníky (Elche ES)

3.4.2023 - palmy, olivovníky (Elche ES)

8.4.2023 - banánovníky (Gibraltar ES)

15.4.2023 - olivovníky, citr. (Elche ES)

20.5.2023 - olivovníky, citrusy (Elche ES)

Skúška konštrukcie skleníka RUBY LUX:

Partner: GF1.COM

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie