Panel používateľa
Späť

Čo o banánovníkoch možno ešte neviete?

Pridal: Pridané: 1.1.2020 11:18:00 Počet zobrazení: 9362

01 Január 2020

V týchto riadkoch sa môžete dozvedieť niekoľko informácii o ktorých neviete, ale i prekvapení a užitočných návodov pre úspešné pestovanie banánovníka na Slovensku.

Čo o banánovníkoch možno ešte neviete?

Informácie  o pestovaní banánov, kde, ako, prečo, v akých podmienkach?

...banány nie sú iba chutné ovocie, ale aj dobré antidepresívum, môže sa využiť ako sedatívum alebo antikonvulzívum. Jeho pseudokmeň najmä bambus, je obrovská tráva - bylina. Mnoho ľudí miluje banány, ale len málo z nich pozná správne metódy starostlivosti o banánovnáky a banány.

Banánovník je naozaj veľmi rýchlo rastúca bylina. Patrí medzi držiteľov najrýchlejšie rastúcich rastlín.

Medzi základné pravidlá starostlivosti zaraďujeme:

Starostlivosť o tento dekoratívny a krásny kultivar musí byť precízna, nakoľko listy banánovníka môžu začať vysychať a následne strácať lesk. Tento jav obvykle nastane, ak v miestnosti, v ktorej rastie banánovník, nie je dostatočná vlhkosť vzduchu. Takáto exotická kultúra preferuje vlhké prostredie. Pre dosiahnutie požadovanej vlhkosti vzduchu môžete jednoducho urobiť vzduchový kúpeľ striekaním vody na rastlinu. Starostlivosť o túto okrasnú rastlinu zahŕňa i také procesy, ako umývanie pod sprchou, ak palmové listy ešte nie sú príliš veľké, inak sa oplatí ich aj utrieť vlhkou špongiou. Na udržanie potrebnej vlhkosti môžete tiež použiť jednoduchú metódu podtácky s mokrým machom alebo kamienkami alebo expandovaným nasiakavým materiálom (keramzit, perlit,  alebo iným pórovitým materiálom, na ktorom je umiestnená rastlina.

Dôležitá je i skutočnosť aký druh banánovníka pestujete?

Odrôd banánovníkov je niekoľko. Niektoré z nich majú veľmi veľké listy, niektorí milovníci tejto kultúry si zadovážia takú odrodu, ktorú vypestujú zo semien, iní si kúpia hotovú rastlinu s malými listami y hustým kmeňom v záhradníckom obchode, v ktorom predávajú banánovníky. Častokrát zákazník vôbec netuší, čo mu z rastliny vyrastie. Neznepokojujte sa ak má vaša rastlina dlhý kmeň s dlhými listami, zvyčajne sa to stane z dôvodu nedostatku svetla, ale i konkrétnej charakteristike určitého druhu daného kultivaru. Je to najmä u vysokých odrôd, ktoré uprednostňujú rast do väčších výšok. Nemožno poddimenzovať priestory pre banánovník. Kmene sú zvyčajne hrubé a listy sú spravidla podľa druhu tiež mohutné. Po určitom čase je nutnosťou nájsť širokú, priestrannú a svetlú miestnosť, v ktorej sa bude banánovník cítiť príjemne a pohodlne ako doma. Je optimálne ak sa takýto skleník stane prednostne miestom výberu pre život banánovníka.

Ako zalievať banánovník?

Zavlažovací proces vyžaduje dostatok zručnosti pestovateľa. Banánovník vyžaduje dostatok vody. Nevyplatí sa to však  preháňať, aby voda stála v črepníku, neskôr tento proces zalievania môže viesť k rozpadu koreňového systému a uhynutiu banánovníka. Teplota vody by mala byť čo najbližšie k údaju aktuálnej izbovej teploty, je dokonca vhodnejšie, ak je teplota vody pri zálievke o 2 až 3 stupne vyššia ako priestorová teplota. Sezóna zohráva dôležitú úlohu v procese zavlažovania a treba pri zavlažovaní rozhodne zohľadniť.

V období jesene a zimy je lepšie zalievať banánovník menej často a zároveň usledovať, že každá nasledovná zálievka by mala byť zrealizovaná až vtedy, keď vrchná vrstva zeminy, na ktorej rastlina vyschne. Nadmerná vlhkosť vedie k škodlivým účinkom hniloby koreňového systému vášho banánovníka. Teplota miestnosti u rastúceho banánovníka by mala byť čo najbližšie k 18 - 20°C.

Kedy môžeme od banánovníka očakávať banány?

Ochutnať prvé ovocie z vašj exotickej rastliny bude možné, až po období čo rastlina vymení cca 50 listov. V strednej časti ružice listov by sa mal objaviť klas v tvare kukurice, ktorý vyzerá ako veľký puk. Jeho farba sa približuje k červeno-fialovej, v procese kvitnutia sa bude postupne meniť. Ak sa prvé kvety aj objavia na banánovníku, kvitnutie sa tam nezastaví, púčiky sa budú tvoriť ďalej v priebehu celého roka a postupne sa budú vytvárať nové smerom nadol. Ovocie, ktoré postupne vznikne z kvetov, dozrieva zhora nadol na ovisnutom klase, tak že sa bude objavovať zrelé ovocie zhora a stále nové zelené ovocie dolu.

Je dôležité vedieť, že pri náležitej starostlivosti o banánovníky za optimálnych podmienok môžete získať veľkolepé kvety a tiež následne dlho očakávané jedlé ovocie. Ovocím sú bobule - banány, ktoré môžu mať rôznu farbu,  v rozsahu farieb od jasno zelenej až po jasno žltú, alebo dokonca červenú. Chuť ovocia však môže byť rôznorodá, od sladkej, kyslej až po chuť jablka.

Pozor na škodcov!

Pri kontrole škodcov je potrebné uplatniť nielen zručnosti, ale aj znalosti. Spočívajú v tom, že je potrebné poznať ich vzhľad a tvar. Pozorne treba sledovať rastliny pri zalievaní a pri prievane v ktorom sa môže banánovník ocitnúť.  V takýchto prípadoch sa môžu na banánovnbíkoch vyskytnúť škodci, ako sú hmyz, strapky a roztoče. Je nanajvýš vhodné starostlivo monitorovať proces zavlažovania a nadmerné vetranie miestnosti. Ak pestujete svoj banánovník v kvetináčoch, tak sa nemusíte uchyľovať k zbytočným opatreniam používania hnojív, nakoľko by ste mohli neúmyselne poškodiť koreňový systém jeho spálením.

Veríme, že v našom článku nájdete pár jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu so starostlivosťou o váš banánovník.

Bylina - znamená pre európana malá rastlina, ku ktorej za zohneme smerom k zemi. Je ťažko pochopiteľné predstaviť si bylinu až 2,5-4m vysokú (dokonca podľa kultivaru i omnoho viac) ktorá nad našimi hlavami nesie z hora nadol trs plodov o veľkosti 1-1,5m a hmotnosti i 50kg.

Banánovník nemá kmeň ako strom - klasický kmeň. Jeho stonka je skôr hľuza a je nad zemou takmer neviditeľná. Má  obrovské listy, ktoré vytvárajú nad zemou tzv. pseudokmeň - ventilátor, môžu byť až 6 m dlhé a až meter široké.

Banánovník obsahuje 250 až 300 malých banánov. Kmeň sa právom nazýva „klaster" a ovocie, ktoré nakupujeme nazývame klastre, sú to trsy zo štyroch až siedmich plodov. Skutočný banánovník - obsahuje kruhovú sadu banánov, tesne pri sebe. Banány sú ľudstvu známe už od staroveku.

Trsy banánov

Ich domovom sú tropické a subtropické oblasti Ázie, Indie a Číny. V týchto krajinách sa banány už dlho považujú za posvätné ovocie, ktoré obnovuje silu a vyživuje myseľ. Niektoré indické pagody, zachované z tých čias, majú strechy kopírujúce tvar banánov. Z Indie a Číny sa kultúra banánov rozšírila do Malej Ázie.

Neskôr začali banánovníky rásť i na východnom a západnom pobreží Afriky. V 16. storočí bol banánovník dopravený na Kanárske ostrovy a do Strednej a Južnej Ameriky. Krajiny ako Ekvádor, Kolumbia, Panama postupne začali dodávať banány do celej Európy. Pôvodne sme jedli  - výlučne kubánske odrody, dnes predovšetkým na našom trhu sú ekvádorské plody.

Zber banánov.

Akonáhle sa začnú tvoriť na banánovníkoch banánové plody, okamžite naň nasunú plastový kryt - vak, takže, nikto a nič nemá prístup k dozrievajúcim plodom. Plody rastú pod čiapkami chránenými pred tropickými nájazdami hmyzu jedenásť týždňov. Nikdy nedosiahnu plnú zrelosť, nakoľko sa musia včas prepraviť na iný kontinent.

Vo fáze zberu sa po stáročia nič nezmenilo. Rovnako, ako pôvodné pokolenia robili zber, tak to robia i dnes. Pracovník, ktorý drží dlhú rúčku so silným sekáčom pripevneným na konci, sa priblíži ku plodu, šikovne nadvihne vo výške a odreže obrovské plody. A potom spadne 50kg banánov k zemi na chrbát druhého pracovníka, ktorý stojí vedľa neho. V sklade sa plody rozdelia na malé časti, hodia sa do nádrží so špeciálnou tekutinou na dezinfekciu a dlhodobú konzerváciu a potom sa zabalia do polyetylénu, zabalia sa do prepravných kartónov na pťrepraviu - cestu po mori, zriedka lietadlom, do ďalších krajín. Kkmeň, z ktorého boli plody urezané už nezostáva pre ďalšie plody pri živote - vyschne.

Banánovníky

Bylina je bylina, z podzemkov zo zeme však vyrástli nové odnože pseodokmeňov a už vychádzajú na svetla. Je pravda, že dorastajú počas celého roka a prinesú opäť iba jeden zväzok banánov, ale proces obnovy banánovníkov na plantáži je nepretržitý. Plodina tiež rastie nepretržite v teplom podnebí, v jenom čase sú niektoré plody čerstvo rozrezané, iné dozreté, iné začínajú kvitnúť, iné iba dorastajú. Stručne povedané,  banány sú stále života-schopné a neustále dorastajú aby sme ich mali neustále na našom stole.

V noci navštevujú navštevujú banánové kvety netopiere a počas dňa prichádzajú na návštevu početné druhy hmyzu, vtákov a veveríc - tupai ktoré patria k vzdialenému rodu pôvodných opíc. Banány sú štedro opatrené nektárom pre všetkých návštevníkov. Po opelení odpadnú vonkajšie zakrývacie listy a namieste kvetov začína rásť ovocie. Na jednej stopke je toľko bočných kvetov, že keď sa posledné zakrývacie listy začnú otvárať , plody na začiatku už dozrievajú.

Žlté banánové ovocie v tvare kosáka, ale z botanického názvoslovia je banán bobuľou s kožou škrupinou a sladkou dužinou, ktorá obsahuje veľa semien (ak rozrežete banán, vo vnútri uvidíte malé čierne bodky).

Je potrebné podotknúť, že nie všetky druhy banánov majú plody, ktoré si môžeme kúpiť na našich pultoch v obchodoch. Existujú kratšie plody, sú oválne alebo takmer okrúhle, sú dlhšie a tenšie. Kôra pri dozrievaní niekedy nezožltne, ale sčervená. Takéto banány sa k nám do predaja nedostanú.

Po plodení odumiera celá obrovská vzdušná časť rastliny, ale podzemné výhonky, ktoré už začali rásť od pôvodnej hľuzy v podzemku odnožuje k vzniku nových pseudokmeňov. Vegetatívnym spôsobom odnožami sa množia nové banány.

Zelený banán má konzistenciu ako zemiaky a zároveň chutíia ako silne živicové - úplne nepožívateľný. Niekoľko dní po zbere dozrievajú zelené banány a nám sú doručené ako zrelé. Predaj zelených banánov je veľmi rozšírený.

banánovníky s chránenými plodmi v obale

Banánovníky k nám prišli z Malajzie, kde sa pestujú 10 000 rokov. Divoké banány, ktoré sa stále nachádzajú v juhovýchodnej Ázii, obsahujú veľké tvrdé semená a veľmi malé množstvo dužiny. Sú opeľované netopiermi.

Jedlé banány z vášho supermarketu sú kultivary vybrané pestovateľmi pre mäsitú dužinu a malé množstvo veľmi drobných semien. Pestovanie dalo rastline sladkú a chutnú chuť, takýto banán je nemožné rozmnožiť bez ľudskej pomoci.

Väčšina rastlín banánovníkov pestovaných na plantáži nebola oplodnená už 10 000 rokov. Takmer každý banán, ktorý s chuťou jeme, sa rozmnožuje ručne: odnožou z existujúcej rastliny, ktorej genetický fond nebol obnovený až po storočia. Výsledkom je, že banán je mimoriadne náchylný na rôzne druhy chorôb. Mnohé z týchto druhov sa už stali obeťami plesňových infekcií, ako sú choroby čierna sigatoka a panamská choroba. Choroby sú veľmi odolné voči fungicídom. Ak v blízkej budúcnosti nebude vyvinutá geneticky modifikovaná odroda, môžeme na banány navždy zabudnúť.

Problém je veľmi vážny. Banány sú najziskovejšou vývoznou plodinou na svete. Tento priemysel stojí 12 miliárd dolárov ročne, dáva práce pre život a existenciu 400 miliónov ľudí, z ktorých mnohí žijú pod hranicou chudoby.

Väčšina banánov pochádza z horúcich krajín. Island je však paradoxne najväčším európskym producentom banánov. Banány sa pestujú v priestranných skleníkoch vyhrievaných geotermálnymi vodami, iba dva stupne južne od polárneho kruhu. Fyffe, nadnárodný dovozca, ktorý ročne nakupuje celú úrodu banánov v Belize, je írska spoločnosť.

Pri rovnakej hmotnosti obsahujú sušené banány v porovnaní s čerstvými 5-krát viac kalórií.

India produkuje viac banánov ako ktorákoľvek iná krajina na svete.

Vo východnej Afrike kvasia banány, z nich sa vyrába pivo.

Ovocie banánov sa konzumuje surové, vyprážané i varené. Z banánov sa pripravujú polievky, pečivo, zákusky, hlavné jedlá. Špeciálne odrody banánov sa vyprážajú a varia. Banány, ktoré jeme, pochádzajú krížením rôznych druhov banánov.

Banány sa nielen jedia. Čierne farbivo je tiež vyrobené z banánovej šupky. Listy sa používajú na pečenie namiesto fólie a pečiva, ľahké budovy a plte sa vyrábajú z kmeňov.

Banán má široké využitie v medicíne. Ovocie pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku, anémii, páleniu záhy, depresii. Pri liečbe žalúdočných vredov sa používa úplavica, bronchitída, cukrovka, banánové kvety. Banány sa varia a pijú ako čaj. Popáleniny dokonale liečia mladé banánové listy, rovnako ako aj naše banány.

Banánový strom je veľmi krásna atraktívna trvalka. Pri náležitej starostlivosti dá banánovník okrem zelených listov aj exotický kvet neobvyklého tvaru, ktorý vás bude tešiť 3-4 mesiace.

Pestovanie banánovníka doma nie je až také ťažké. Na základe rád a odporúčaní odborníkov je to celkom možné. Ak chcete mať taký strom doma, existujú dve riešenia -

  • zasadte si semená banánov 
  • kúpte si mladú rastlinu v obchode

Verzia A:
Budete potrebovať: rašelinu, rašelinisko, expandovanú hlinu, rašelinisko, tvrdé drevo, riečny piesok, manganistan draselný, semená mimibanánovníkov, pilník na nechty, teplomer.

Najskôr musíte spracovať semená. Pokračujte podľa návodu:

Semená sa namočia na 2 dni do predom prevarenej vody. Semená môžete dať naklíčiť spoločne, alebo ich môžete pestovať samostatne. V pripravenej nádobe na dne sa vytvoríme malé diery, potom sa nasype hlina-substrát na 2 až 3 cm, umiestnime semená, na vrch sa položí substrát s hrúbkou 4 cm, pričom hlavnou podmienkou je, aby medzi zemou a vekom nádoby bola vzdialenosť asi 10 cm (aby výhonky mali dostatočný priestor na rast).

Substrát je pripravený zo 4 dielov premytého a kalcinovaného piesku s 1 dielom dusenej rašeliny. Hodinu pred výsadbou sa preleje horúcim roztokom manganistanu draselného a 30 minút pred výsevom sa semená ošetria rovnakým roztokom. Potom sa semená položia na substrát a ľahko sa do nich vtlačia. Nádoba sa uzavrie a umiestni sa na svetlé miesto. Teplotný režim sa musí udržiavať v rozmedzí od 27 - 30 stupňov počas dňa, okolo 25 v noci, je potrebné zabezpečiť, aby substrát nevyschol. Ak je všetko zrealizované správne, po 6-8 týždňoch uvidíte prvé výhonky. Akonáhle sa prvé tri listy objavia v klíčkoch, môžu byť presadené do samostatných kvetináčov s dobrou drenážou, pieskom a rašelinou. S náležitou starostlivosťou dostanete po šiestich mesiacoch dopselý strom.

Verzia B:
Keď prinesiete mladú rastlinu domov, okamžite na ňu nájdite teplé a svetlé miesto. V prípade banánovníka by denné svetlo malo byť najmenej 12 hodín. Ak to u vás nie je možné je potrebné pridať ďalšie osvetlenie. Osvetlenie je potrebné špeciálne pre rast rastlín (grow light svetlá). Je to obzvlášť dôležité, ak chcete zachovať rast. Teplotný režim pre banánovník je nasledujúci: počas dňa 25 - 30 stupňov, v noci o niečo menej, ale nie menej ako 20 stupňov. Pokiaľ ide o zalievanie, sú tu pravidlá. Voda by sa mala byť odstáta (najmenej 12 hodín) a niekoľko stupňov nad izbovou teplotou. V lete musí byť rastlina zavlažovaná častejšie, ako v zime.

Pri náležitej starostlivosti vám banánovník dá jeden list každých 7-8 dní. Z tohto dôvodu je držiteľom rekordu v raste izbových rastlín. Ak si náhle všimnete vyblednuté listy alebo vysychanie, dávajte pozor na vlhkosť. Podobné javy sú ukazovateľmi suchého vzduchu.

Ako zvýšiť vlhkosť vzduchu? Existujú dva spôsoby.

  1. polievanie banánovníka alebo utieranie lístia vlhkou handrou
  2. položte banánovník do širokého podnosu a nasypte na podnos kamienky, expandovaný keramzit, mokrú špongiu, alebo akýkoľvek iný materiál, ktorý dlho zadržiava vlhkosť

Pobyt v takejto atmosfére zlepší celkový stav rastliny a zvlhčí vzduch okolo nej.

Na jar a v lete môžete banánovník prihnojovať hnojivami. Dobrý účinok sa pozoruje pri zalievaní mulleínom (1:10). Rastlina každoročne na jeseň presaďte.

Pestovanie banánovníka vás poteší, ak sa budete riadiť všetkými odporúčaniami, je pravdepodobné, že začne prinášať ovocie včas.

Banánovík je veľmi krásna vnútorná trvalka. Pseudokmeň (stonka) tejto rastliny je tvorený z takzvaných listových stopiek. Počas rastu sa listy krútia dohromady a vytvárajú tak neobvyklý kmeň. Banánovník je jedinečný v tom, že s náležitou starostlivosťou môže kvitnúť jedna kvetina tejto rastliny až tri až štyri mesiace. Pridá exotický tón do každého interiéru a pripomína horúce krajiny a letné prázdniny.

Pestovanie tejto rastliny doma nie je také zložité, ako by sa mohlo javiť pre začínajúcich pestovateľov. Dôležité je poznať niektoré zásady pri starostlivosti o banánovník.

Ak sa rozhodnete kúpiť si mladú rastlinu banánovníka, musíte v prvom rade nájsť teplé a dobre osvetlené miesto. Ak chcete z banánovníka úspešne dopestovať i ovocie, musíte sa postarať o prídavné osvetlenie, bez ktorého by nebolo možné rodiť. Rastlina by mala byť osvetlená najmenej dvanásť hodín denne. Teplota vzduchu by nemala klesnúť pod dvadsaťpäť stupňov Celzia. Mierny pokles teploty v noci je prijateľný, ale nie väčší ako päť stupňov.

 

 

Banánovníky s plodmi

 

Účel pestovania:

Ak plánujete pestovať banánovník výhradne na dekoráciu, dokonale vám postačí bytová priemerná teplota v miestnosti a nebude potrebné ďalšie osvetlenie a banánovník bude dlho rásť. S náležitou starostlivosťou rastlina každých sedem až osem dní poteší majiteľa krásnym novým listom. Tento rýchly raszt robí banánovník skutočne jedinečným.

Banánovníky sú rastliny milujúce teplo. Ak teplota vzduchu v miestnosti, kde sa pestujú, klesne pod šestnásť stupňov, nepriaznivo to ovplyvní rast a vývoj zelených domácich miláčikov.

Zalievanie banánovníka si vyžaduje osobitný prístup:

  • v lete potrebuje rastlina časté a bohaté zalievanie,
  • v zime, málo iba keď pôda vyschne v kvetináči

Zalievanie by sa malo vykonávať iba usadenou odstátou vodou a táto voda by sa mala sedimentovať najmenej desať až dvanásť hodín. Musíte tiež zabezpečiť, aby voda na zavlažovanie nebola studená. Najlepším riešením je voda, ktorá je o tri až päť stupňov teplejšia ako izbová teplota.

Ak je vzduch príliš suchý v miestnosti, potom banánovník prudko spomaľuje vývoj, zatiaľ čo lístie na rastline môže byť matné a na okrajoch môže uschnúť. Preto by ste mali starostlivo monitorovať vlhkosť v miestnosti, kde sa nachádza rastlina.

Banánovník má veľmi rád rôzne vodné procedúry:

  • postrek,
  • utieranie listov vlhkou handrou
  • skutočná sprcha
  • umiestnenie kvetináča na vlhkom podnose, ktorý odparuje vodu (ideálny spôsob)

Ak pravidelne vlhčíte banánovník, majitela poteší šťavnatými zelenými listami a krásnym vzhľadom.

 

Banánovník je silná, vysoká, vytrvalá bylinná rastlina. V prírode môže dosiahnuť výšku až 10 metrov a jej plody sú vo forme veľkých zhlukov. Táto rastlina má dekoračné aj jedlé vlastnosti.

 

Všeobecné informácie.


Banánovník rastie v tropických a subtropických lesoch. Za domov sa považuje juhovýchodná Ázia a Hindustan. V dávnej minulosti bola chuť banánového ovocia prednosťou pre námorníkov, dostal sa banánovník ihneď na všetky kontinenty zemegule.

Kultivovaný banán, na rozdiel od svojho divokého predchodcu, vyzerá oveľa atraktívnejšie po dekoračnej stránke a vyznačuje sa jednoduchou a nenáročnou starostlivosťou, vďaka čomu je medzi záhradníkmi veľmi obľúbený. Ak máte radi exotiku a dlho snívate o pestovaní banánov, potom je čas, aby sa váš sen stal skutočnosťou.

Pestovanie banánov a starostlivosť.

Ak chcete sami pestovať banánovník, alebo si ho kúpiť v kvetinárstve, mali by ste sa vopred dozvedieť pravidlá starostlivosti, aby rastlina potešila pestovateľa nielen svojím dekoračným účinkom, ale aj chutným ovocím.

Keďže banán je tropická rastlina, je mimoriadne potrebné, aby získaval rozptýlené slnečné žiarenie aby priniesol ovocie. Z tohto dôvodu je lepšie pestovať banánovník na východnej alebo južnej strane, alebo ak rastlina už dosiahla dostatočnú veľkosť, vedľa okna.

Ak nie je možné umiestniť banán na južné alebo východné okno, môžete ho umiestniť na severné, zároveň by sa však malo zabezpečiť pomocné osvetlenie pomocou umelého svetla. Rastlina nemá rada priame slnečné žiarenie, preto je potrebné ju pred nimi chrániť, inak sa na listoch objavia popáleniny.

Aby sa rastlina dobre vyvíjala, ukazovatele teploty by nemali klesnúť pod + 16 stupňov. Táto teplota by sa mala pozorovať v zime a v lete by mala byť v rozmedzí od 24 do 26 stupňov. Je tiež potrebné chrániť rastlinu pred prievanom.

Dôležitým faktorom pre rast banánov je vysoká vlhkosť, rovnako ako v trópoch. V lete je potrebné každý deň postrekovať banán. Vedľa rastliny musí byť zvlhčovač. V zime by mal byť banán zvlhčovaný raz týždenne, pretože počas odpočinku potrebuje oveľa menej vlhkosti.

Polievanie banánov

Banán je rastlina milujúca vlhkosť, preto by malo byť jeho zalievanie bohaté. Je však veľmi dôležité zabezpečiť, aby sa vlhkosť neudržovala v koreňoch, pretože to môže viesť k ich hnilobe a odumretiu. Z tohto dôvodu by ste pri výsadbe mali zvoliť pôdu nasmerovanú na dostatok svetla a vytvoriť v kvetináči príp. v záhrade drenážnu vrstvu.

Polievanie banánov by sa malo vykonávať po vyschnutí vrchnej vrstvy pôdy. 

Pôda.

Pre banánovník je vhodná neutrálna alebo mierne kyslá pôda. Na výsadbu je potrebné pripraviť zmes nasledujúcich zložiek:

Vedro ornice z vlašských orechov alebo lip, Popol v množstve 0,5 litra; Kompost v množstve jedného litra; Hrubý piesok v množstve dvoch litrov.

Výsledná zmes by sa mala zaliať vriacou vodou, aby sa usmrtili možné patogény a škodlivý hmyz. Potom môžete začať vysádzať.

Transplantácia odnoží banánov.

Ak ideme transplantovať odnož banánovníka, mali by sme ju presadiť po jeho transplantácii do črepníka s objemom od jedného do dvoch litrov. Je vhodný pre mladú rastlinu.

V prípade dospelého banánovníka by sa mal kvetináč pohybovať v objeme od 10 do 15 litrov. Ak je potrebné transplantovať vysoký banánovník, ktorý dosahuje výšku až dva metre, mal by sa kvetináč voliť v objeme od 20 do 25 litrov, v závislosti od veľkosti koreňového systému.

Odporúčanie je nesmierne dôležité, pretože ak si vyberieme príliš veľkú nádobu, napríklad pre mladú rastlinu, vedie to k prebytku, stagnácii vody v nej, a teda k jej zakysleniu a hnilobe koreňov.

Po výbere kvetináča by sa na dno mali umiestniť hlinené alebo malé tehlové úlomky, ktoré sa nasypú do vrstvy sedem centimetrov a potom sa posypú pieskom. Kvetináč je vhodné umiestniť na stojan tak, aby vzduch mohol pretekať drenážnymi otvormi ku koreňom.

Pri presádzaní banánov na nové miesto by sa mal banán premiestniť spolu s koreňovým balom a vysadiť rastlinu o niečo hlbšie ako v starej nádobe.

Čas aklimatizácie banánov bude trvá asi mesiac. Ak má optimálne podmienky, bude aktívne rásť a musí byť každoročne transplantovaný. Tento postup je potrebné vykonať na jar, počas vegetačného obdobia.

Hnojenie.

Keďže banán rastie veľmi rýchlo, potrebuje neustále hnojenie. Hnojenie rastlín by malo byť raz za týždeň v lete a raz za mesiac v zime. Pretože v rastlinách je chemický obväz kontraindikovaný, mal by sa hnojiť iba prírodnými.

Vrchná zálievka má okamžitú účnnosť preto je najvhodnejšia. Na prípravu humusového hnojiva musíte vziať 200 gramov hnoja a zmiešať ho s litrom vody, potom by sa roztok mal na jeden deň vylúhovať a potom ho použiť na korene rastliny.

Po určitom čase je potrebné použiť vedľajšie hnojivo - popol a miešať. Jednu  lyžicu do 1 litra vody.

Ďalšie hnojenie 1 polievková lyžica nasekaných byliniek zmiešaná s litrom vriacej vody a lúhovaná 1 deň.

Týmto spôsobom sme schopní poskytnúť rastlinám látky potrebné na ich rast.

 

Kvet.

Banán kvitne iba vtedy, keď dobre rastie a uvoľní v optimálnych podmienkach až 18 veľkých a širokých listových šupín. Kvety sa objavujú až po roku aktívneho rastu. Má racemózny tvar a jemný fialový odtieň.

V našich podmienkach je to pri zimovaní až po 4 rokoch a uvoľnení cca 50 listov.

Plodová kukurica môže zostať na trupe až 3 mesiace do pôvodného kvitnutia, prípadne sa ohnú a spadnú.

 

Strih - rez banánovníka.

Vo všeobecnosti sa domáci banánový strom nemusí rezať.

Ak však sa rozhodneme  úplne omladiť rastlinu, ktorej životnosť je až štyridsať rokov, mala by sa odrezať pri koreni. Následne počkáme na výskyt nových výhonkov.

 

Príprava na prezimovanie.

Domáca rastlina nevyžaduje osobitnú starostlivosť. Jediným rozdielom od letnej starostlivosti je zníženie miery zavlažovania, postrekovania a hnojenia.

Mali by ste tiež zaistiť, aby teplota neklesla pod + 16 stupňov a aby nedošlo k prievanu. Samozrejme treba zachovať 12 hodín svetla.  Pri dodržaní všetkých vyššie uvedených pravidiel banán prezimuje bez problémov.

 

Rozmnožovanie semenami.

Množenie prostredníctvom semien je najnáročnejšie. Banánové semená sú veľmi tvrdé, je veľmi ťažké, aby jemné výhonky prekĺzli cez škrupinu. Z tohto dôvodu by sa semená tri dni pred výsevom mali umiestniť do teplej vody a bezprostredne pred výsadbou sa musí vytriediť.

Semeno sa vysieva vo vlhkej pôdnej zmesi, ktorá sa pripravuje z piesku, dreveného uhlia a rašeliny. Semená musíte zakopať do hĺbky ich veľkosti. Potom je potrebné aby bola nádoba so semenami zakrytá fóliou a premiestnená na teplé miesto.

Denne by sa mala nádoba vetrať a vlhčiť. Približne za mesiac sa objavia prvé výhonky. Sadenice je potrebné, premiestniť - presadiť keď mladé rastliny dosiahnu tri listy. Je potrebné poznamenať, že mladý list rastie veľmi rýchlo.

 

Rozmnožovanie odnožami.

 

Banány je možné rozmnožiť cez koreňové prísavky - odnože. Tento postup je však najlepšie vykonať formou transplantácie, oddelením odnoží od dospelého banánu, odrezaním na podzemku. Urezané spojovacie miesta musia byť zaprášené aktívnym uhlím.

Výsledné výhonky koreňov by sa mali premiestniť do samostatných kvetináčov so substrátom založeným z kokosového vlákna, rašeliny a piesku. Keď mladé rastliny dorastú, vyrastú a zakorenia, môžu sa presadiť do kvetináča na trvalý rast.

Tento spôsob reprodukcie je najjednoduchší, takže ho pestovatelia najčastejšie používajú.

 

Choroby a škodcovia.

 

Aj keď banánovník nemožno označiť za rastlinu chúlostivú na choroby, tiež trpí chorobami a môžu na ňu zaútočiť aj niektorí škodcovia.

Kvôli nadmernej vlhkosti pôdy môže rastlina ochorieť na koreňovú hnilobu alebo škvrny na listoch.  Banán je tiež náchylný na chlorózu, ktorá sa prejavuje na doskách pseudokmeňa a  žltnutím listov rastliny.

Je potrebné bojovať proti koreňovej hnilobe presadením rastliny do novej nádoby, po ktorej je potrebné dôkladne monitorovať pôdu a nedovoliť jej v budúcnosti nadmerné prehnojenie a preliatie.  Na odstránenie prejavov chlorózy je potrebné presadiť banánovník do čerstvej mierne kyslej zmesi.

Po aklimatizácii banánov na novom mieste by sa malo prihnojovať prírodným hnojivom s obsahom železa, pretože práve jeho nedostatok spôsobuje také ochorenie, ako je chloróza.

Z hmyzu sú banány napádané:  jose scale , pavúkový roztoč , mealybug a strapka. Uvedených škodcov sa môžete zbaviť postrekom rastlín insekticídom Fitoverm podľa pokynov na obale. Po týždni sa musí liečba opakovať, aby sa odstránili zvyšní škodcovia.

Prečo sú banány čierne?
Kôra z banánov je náchylná k sčernaniu, takže s týmto procesom nie je nič zlé. Aby sa banány mohli skladovať a prepravovať, sú delené dlho predtým, ako dozrievajú. Ovocie z banánov dozrieva v dôsledku vzniku etylénu. Keď sú plody na strome, tento proces je pomalý, stojí za to deliť banán a tento proces sa urýchľuje.

Okrem toho sa proces fermentácie začína v delenom ovocí, čo vedie k hromadeniu polyfenolov v šupke banánov. To banánovníku skutočne dodáva túto farbu. Hnedé banány sa nepovažujú za nejedlé, ale odporúča sa, aby sa používali rýchlejšie, inak sa dužina v priebehu času stane nepoužiteľnou.

 

Banány prospievajú ľudskému organizmu.
Banány nie sú skutočné ovocie, ako mnohí tomu veria. Rastú na vysokom strome vo veľkých zhlukoch. Vďaka svojmu pôsobivému chemickému zloženiu sú veľmi užitočné pre ľudské telo v každom veku. 

Banány majú vysokú energetickú hodnotu.
Sú bohaté na cukry, vlákninu, škrob, bielkoviny, pektín, uhľohydráty, estery, mikroživiny, makronutrienty a vitamíny. Vzhľadom na to, že cukor v ovocí predstavuje glukózu kombinovanú s vitamínmi a organickými kyselinami, banány sa používajú v detskej potrave.

Banány sú vysoko kalorický produkt.
Ich kalorický obsah závisí od zrelosti. Napriek tomu, že nie sú diétne, sú zahrnuté do mnohých diét kvôli ich výživovej hodnote a bohatému zloženiu. Eliminujú pocit hladu a chránia žalúdok pred rakovinou.

Konzumácia banánov na jeseň a v zime môže chrániť telo pred infekciami a posilňovať imunitný systém. Banány zlepšujú produkciu hemoglobínu, čistia krvné cievy od cholesterolu a sú tiež veľmi užitočné pre diabetikov, ktorí trpia nedostatkom vlastného inzulínu.

Vďaka pyridoxínu a vitamínu B6 zvyšujú metabolizmus a produkujú serotonín, čo má priaznivý vplyv na nervový systém. Banány zlepšujú zrak, pamäť a zvyšujú pracovnú kapacitu, fyzickú a duševnú vytrvalosť.

Plody banánovníka zlepšujú fungovanie srdcového svalu a mozgu a tiež pomáhajú predchádzať vzniku infarktu a mozgovej mŕtvice. Ich použitie riedi krv, bráni tvorbe krvných zrazenín a železo, ktoré je ich súčasťou, bráni rozvoju anémie.

Vitamín C v kombinácii s tokoferolom má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré blokujú tvorbu voľných radikálov, ktoré vyvolávajú predčasné starnutie. Banány tiež bránia rozvoju rakovinových ochorení, znižujú tlak a normalizujú činnosť gastrointestinálneho traktu.

Banány eliminujú nespavosť, zlepšujú potenciu a reprodukčnú funkciu všeobecne. A čo je najviac prekvapujúce, môže sa zbaviť kocoviny. Ráno by ste mali jesť banán a všetky nepríjemné príznaky vymiznú.

Aké sú výhody banánov pre ženy?
Banány sú užitočné nielen pre ženské telo, ale aj pre pokožku, pretože ich masky dokážu predĺžiť mladosť. Napínajú a zvlhčujú epidermu a namáčajú ju látkami, ktoré potrebuje. Banány tiež produkujú výživné vlasové masky, aby sa zabránilo ich rozbitiu a strate.

Banány sú užitočné pre dojčiace matky, pretože zvyšujú produkciu oxytocínu, čo vedie k zvýšeniu materského mlieka. Tehotné ženy by tiež mali zahrnúť toto ovocie do svojho menu, pretože to umožňuje odstrániť nepríjemné príznaky toxikózy a zlepšiť fungovanie gastrointestinálneho traktu.

Banány sú schopné zmierniť priebeh PMS a bojujú so zlou náladou a svalovými kŕčmi už v procese menštruácie. Okrem toho obnovujú hemoglobín vyplavený počas menštruácie.

Plody banánového stromu sú užitočné pre dievčatá, ktoré si radi naprogramujú tvrdú stravu. Banány utlmujú pocit hladu a nasýtia telo všetkými chýbajúcimi prospešnými látkami, ktoré do tela nevstupujú stravou.

Čo sú užitočné banány pre mužov?
Banány prospievajú aj mužom. Pri ich pravidelnom používaní sa zlepšuje kvalita spermií, čo zvyšuje šance na počatie. Tryptofán obsiahnutý v banánoch zlepšuje účinnosť a pôsobí ako afrodiziakum.

Športovci, ktorí obnovujú silu a udržiavajú fyzickú aktivitu denne, by mali jesť 3 - 5 banánov. Plody tiež pomáhajú budovať svalovú hmotu, ak sa používajú s bielkovinami.

Keďže muži sú viac ako ženy náchylní na kardiovaskulárne choroby a krvné zrazeniny, musia do svojho menu zahrnúť banány, aby sa predišlo infarktu a mozgovej mŕtvici.

Banány pri diéte.
Chemické zloženie banánov je v dokonalej rovnováhe s ľudským telom, preto z tohto dôvodu, že keď konzumijete tieto plody počas diéty, telo nestratí cenné prvky. Vlákno v banánoch vám umožní vyčistiť telo toxínov a toxických prvkov a vyčistiť cievy cholesterolových plakov.

Použitie banánov v potrave vám umožní zrýchliť metabolizmus a odbúravať telesný tuk a blokovať pocit hladu. Nezabudnite však, že banán skutočne pomáha schudnúť iba tým ľuďom, ktorí paralelne so stravou aj cvičia.

Škodenie banánov pre telo.
Banány prinášajú telu nielen úžitok, ale aj poškodenie. Preto by sa nemali konzumovať tým ľuďom, ktorí majú tromboflebitídu, cukrovku typu II, obezitu a ischémiu. Keďže banány obsahujú veľa škrobu, ľudia s gastrointestinálnymi chorobami by ich mali používať opatrne.

Banány tiež nemusia byť podávané deťom do jedného roka, aby nespôsobovali nadúvanie alebo iné problémy s črevami a žalúdkom.

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Slovak...
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Slovenian -> Slovak...
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Slovak -> Slovak...
    • Create a new word list...
  • Copy

TERMÍNY VYKLÁDOK tovaru zo Španielska v exotickej záhrade TUMA - Bánovce nad Bebravou:

- 26.júna 2020(viz video)

- 13.júna 2020(viz video)

- 6.júna 2020 (viz video)

- 26.mája 2020(viz video)

- 21.mája 2020(viz video)

- 9.mája 2020  (viz video)

- 27.apríla 2020

Instagram palmy_cykasy

 

Skupina milovníkov exotických rastlín.

Skúška konštrukcie skleníka RUBY LUX:

Partner: GF1.COM

Prihlásenie