Panel používateľa

Podrobné informácie

0 položiek

Pomarančovník citrus sinensis

Pomarančovník - citrus Sinensis

Prvé pomaranče sa dostali do Európy koncom 15 storočia z Číny. Prvé pomaranč sa používali na dochucovanie ako korenina. Až v 1.polovici 17 st. začali portugalskí obchodníci dovážať z Číny sladké pomaranče, ktoré sa dali jesť v surovom stave tak ako ich poznáme dnes. 

U nás pestované pomarančovníky sa považujú za hybrid medzi mandarínkou a pomelom.

Dnes sa považujú pomarančovníky medzi najviac pestované citrusy pre ich sladké a veľké plody.

Medzi najznámejšie odrody pomarančovníkov zaraďujeme:

  • Všeobecné (žltomäsé blondy) - Valencia, Hamlin, Berna, Jaffa orange ("Shamouti"), Joppa, Moro Tarocco, Verna, Dom Joao
  • Navely (pupočné) - Cara cara navel, Bahia, Washington, alebo California Navel, Navelina, Powell, Fukumoto
  • Pigmentové (krvavé) - Moro, Maltese, Tarocco
  • Bezkyselinové (cukrové) - Lima, Vaniglia Sanguigno

Charakteristika:

Pomarančovníky sú stálezelené stromy alebo kry (podľa strihu) s kruhovou korunou. Majú tmavozelené podlhovasté až elipsovité listy. Pomarančovníky sú jednodomé a vytvárajú obojpohlavné biele voňavé kvety o veľkosti 2-3cm. Kvety sú opeľované hmyzom.  

Plody:

Plodom pomarančovníkov je pamaranč. Dosahuje veľkosť zvyčajne 7-8cm (môže dosiahnuť podľa odrody až 5-12cm), je kruhovitého až oválneho tvaru. Má sladkú osviežujúcu dužinu, obsahuje šťavu, ktorá sa využíva ako prírodný 100%-ný extrakt, alebo v riedenom stave na dochucovanie nápojov a jedál. Šupky- kôra môže byť žltá, oranžová, alebo červená zrastená s dužinou a častokrát sa ťažko šúpe. Šupky sú taktiež využiteľné pre výrobu potravín. Zo šupiek sa získava "pektín" a esenciálne oleje. Používajú sa k aromatizácii potravín, v kozmetike a v lekárstve na výrobu tinktúr.

Majú liečivé účinky:

  • Pomáhajú urýchlovať látkovú výmenu v tele,
  • slúžia ako ochrana pred rakovinou,
  • znižujú hladinu cholesterolu,
  • uvoľňujú nahromadený stres,
  • zmierňujú hemoroidy a zápchu,
  • zabraňujú praskaniu krvných vlásočníc,
  • majú priaznivé účinky na rast vlasov,
  • odstraňujú z tela von jedovaté látky, 
  • sú významným zdrojom vitamínu C
  • ukľudňujú nervovú sústavu
  • sú významným prípravkom proti astme
  • znižujú vysoký krvný tlak, horúčky a zvracanie
  • pomáhajú proti nechutenstvu
  • okvetie sa pridáva ako liečivá zložka do čajových zmesí

Upozornenie: Kôra pomarančov zakúpených v obchodnej sieti častokrát obsahuje jedovaté látky. Je potrebné pred konzumáciou pomaranče dobre vyumývať. 

Najviac vitamínov obsahuje biela šupka pomaranča nachádzajúca sa pod vrchnou kôrou pomaranča. 

 

Pestovanie:

Pomarančovníky sa pestujú v letnom období u nás najmä v kvetináčoch vonku, v zimnom je potrebné ich premiestniť do interiéru,  miestnosti, alebo skleníkov a zimních záhrad kde dokážeme udržať teplotu nad bodom mrazu. Vyhovuje mu v letnom období teplota max. do 30°C, bez vysokej vlhkosti - preto sa mu nedarí v tropických oblastiach. Dobre sa mu darí v subtropickom pásme. 

 

 

Zimovanie citrusov - zimný pokoj - dormancia - by mal trvať u citrusov minimálne 8 týždňov. Teplotu je potrebné po toto obdobie znížiť na 2 až 8°C. Rastlina v takomo stave už nevyžaduje také množstvo svetla iba minimálne a tiež obmedzíme zálievku tak, aby nám substrát úlne nepreschol a zostal miernie vlhký. Korene citrusov totiž stále rastú.

Prechod rastlín do vegetačného stavu musí prebehnúť pozvoľna bez sveteľného i tepelného šoku. Pred prechodom do fázy vegetácie je možné i vhodné rastliny presádzať.

 

Pomarančovník citrus sinensis

Instagram palmy_cykasy

Skúška konštrukcie skleníka RUBY LUX:

Partner: GF1.COM

Prihlásenie