Ananás - Do Európy sa dostal až v 15. storočí, a to vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý rastlinu objavil pri svojich zahraničných plavbách a doviezol ju so sebou do Španielska. Ananás je známy predovšetkým pre svoje lahodné žltučké plody. Vyslúžil si vďaka nákladnému pestovaniu názov - plod kráľov.
Približne až po dvoch až troch rokoch od vysadenia ananásovníka dozrieva, práve v prízemnej listovej ružici, prvý plod.
Najväčším producentom ananásu je Kostarika, Filipíny a Brazília.
Na pestovanie ananásu je najvhodnejšia ľahko vlhká piesčitá pôda, ideálne strednej kyslosti.
V prirodzených podmienkach trvá ananásovníku aj dva až tri roky než prinesie prvý plod a jedna jeho sadenica prinesie každý cyklus iba jediný kus ovocia. Pokiaľ je o ananásovník dobre postarané, môže sa vo výnimočných prípadoch dožiť až úctyhodných 50 rokov.
Zber ananásu začína spravidla medzi siedmym a štrnástym dňom po zožltnutí ovocia, ale ananásy určené na priamu konzumáciu sa zbierajú skôr, často ešte zelené.
Ananás je neklimakterické ovocie, čo znamená, že po zbere už nezvyšuje svoju sladkosť. Taký sladký ako si ho kúpite, taký ho aj budete jesť. Nemá teda doma cenu na nič čakať – môžete sa do neho pustiť hneď po príchode z obchodu.
Darí sa jej tiež u nás, teda skôr v našich domácnostiach. Pokiaľ vo vašom byte zaujme miesto, kde bude mať k dispozícii primerané množstvo svetla a denný prísun slnečných lúčov, vyčaruje vám doma letné exotické zátišie a navyše zvlhčí suchý vzduch, ktorý býva v bytoch mnohokrát nevyžiadaným spoločníkom.
Rastlinka si to užíva v teplotách od 20 do 45 °C, tak nemusíte mať strach, že by jej u vás doma bolo horúco. Naopak je potrebné jej v zimných mesiacoch skôr prikúriť.
Anaás MD2 - (Comosus ), Jedlý Ananás obsahuje mikroživiny, ktoré podľa odborníkov chránia pred rakovinou a posilňujú srdce. Ananásová šťava má diuretické vlastnosti a stimuluje obličky a zároveň pomáha odstraňovať toxíny z tela. Okrem toho majú enzýmy bromelaín protizápalový účinok, ktorý pomáha pri artritíde, dne, opuchu hrdla alebo akútnych dutinách a urýchľuje proces hojenia rán spôsobených buď nehodou alebo chirurgickým zákrokom.
TIP: Pre protizápalové účinky by sa mal ananás konzumovať medzi jedlami. Ak sa konzumuje počas jedla alebo po jedle, zlepší trávenie.
Je vhodné ho vystaviť plnému slnku a stálej vlhkosti
Pôda - odvodnená , zmes ornice a kompostu, ľahká dobre priepustná, humózna a vláknitá pôda
Výška - až do 1,5m,
Čelaď - Bromeliaceaeae, trvalka
Kvitnutie - leto, ružové, modrasté, fialové kvety, prebieha medzi 10-15 mesiacom
Teplota - min. 15°C
Vlastnosti - sladký, málo kyslý, plný vitamínov A, B, C, v kombinácii s vitamínom C sa zvyšuje jeho antioxidačná sila až na desaťnásobok, má vysoký obsah mangánu, prírodný spaľovač tukov a enzým bromelín uľahčujúci trávenie
Parametre:
kontajner: 7Lt
výška.: 40-60cm
Nový komentár