Ananás - Do Európy sa dostal až v 15. storočí, a to vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý rastlinu objavil pri svojich zahraničných plavbách a doviezol ju so sebou do Španielska. Ananás je známy predovšetkým pre svoje lahodné žltučké plody. Vyslúžil si vďaka nákladnému pestovaniu názov - plod kráľov.
Približne až po dvoch až troch rokoch od vysadenia ananásovníka dozrieva, práve v prízemnej listovej ružici, prvý plod.
Najväčším producentom ananásu je Kostarika, Filipíny a Brazília.
Na pestovanie ananásu je najvhodnejšia ľahko vlhká piesčitá pôda, ideálne strednej kyslosti.
V prirodzených podmienkach trvá ananásovníku aj dva až tri roky než prinesie prvý plod a jedna jeho sadenica prinesie každý cyklus iba jediný kus ovocia. Pokiaľ je o ananásovník dobre postarané, môže sa vo výnimočných prípadoch dožiť až úctyhodných 50 rokov.
Zber ananásu začína spravidla medzi siedmym a štrnástym dňom po zožltnutí ovocia, ale ananásy určené na priamu konzumáciu sa zbierajú skôr, často ešte zelené.
Ananás je neklimakterické ovocie, čo znamená, že po zbere už nezvyšuje svoju sladkosť. Taký sladký ako si ho kúpite, taký ho aj budete jesť. Nemá teda doma cenu na nič čakať – môžete sa do neho pustiť hneď po príchode z obchodu.
Darí sa jej tiež u nás, teda skôr v našich domácnostiach. Pokiaľ vo vašom byte zaujme miesto, kde bude mať k dispozícii primerané množstvo svetla a denný prísun slnečných lúčov, vyčaruje vám doma letné exotické zátišie a navyše zvlhčí suchý vzduch, ktorý býva v bytoch mnohokrát nevyžiadaným spoločníkom.
Rastlinka si to užíva v teplotách od 20 do 45 °C, tak nemusíte mať strach, že by jej u vás doma bolo horúco. Naopak je potrebné jej v zimných mesiacoch skôr prikúriť.
Queen Victoria - pochádza z južnej Ameriky. Najskôr ho pestovali indiáni. Do Európy ho priviezol Krištof Kolumbus, táto vzácna odroda považovaná u ananásu za najlepšiu na svete bola predstavená na ostrove Réunion v roku 1668. Je nezameniteľný a rozpoznateľný podľa zlatej farby a jej žltej dužiny. Rastie tiež na Mauríciuse, v južnej Afrike, v Keni a v Austrálii. Na ostrove Réunion požíva od roku 2006 označenie Label Rouge.
Ananás Queen Victoria (názov podľa anglickej kráľovnej) je to odroda ananásu z Maskarénskych ostrovov , teda z Maurícijskej republiky a susedného ostrova La Réunion ( Francúzsko ), v juhozápadnom Indickom oceáne . Queen Victoria Ananás sa od ostatných ananásov odlišuje malými šesťuholníkmi lupeňmi, ktoré vynikajú, a malými zúbkovanými listami. Zrenie ananásu Victoria bude ukončené medzi rokom a rokom a pol po výsadbe, pričom kvitnutie prebieha medzi 10. a 15. pätnástym mesiacom. Plody majú červenkastú farbu so žltými korunami. Ananás Victoria vyžaduje minimálne 80 mm závlahy ročne.
Je vhodné ho vystaviť plnému slnku a stálej vlhkosti
Pôda - odvodnená , zmes ornice a kompostu, ľahká dobre priepustná, humózna a vláknitá pôda
Výška - až do 1,5m, veľkosť plodu v priemere 12x9cm
Čelaď - Bromeliaceaeae, trvalka
Kvitnutie - leto, ružové, modrasté, fialové kvety, prebieha medzi 10-15 mesiacom
Teplota - min. 15°C
Vlastnosti - sladký, málo kyslý, plný vitamínov A, B, C, v kombinácii s vitamínom C sa zvyšuje jeho antioxidačná sila až na desaťnásobok, má vysoký obsah mangánu, prírodný spaľovač tukov a enzým bromelín uľahčujúci trávenie
Ako ho pripraviť?
- obsahuje 50 kcal/100g
- prekvapkaný olivovým olejom a pečené ako príloha k divine, hydine, bielemu nákypu, kačacie prsia, bravčová panenka, tiež všetky ryby v papilote.
- obyčajný , v carpacciu, podávaný vo verrine na avokádovej pene s krevetami
- v ovocnom šaláte, zmiešaný s pomarančami, jablkami, alebo klementínkami s vlastnou šťavou
- v aperitívovom punči, alebo v korenenom rume
- vyprážané na masle, alebo olivovom oleji a skaramelizované v hnedom cukre s kopčekom vanilkovej zmrzliny
- v crumble, v clafoutis, v čokoládovom koláči, v entremetoch s banánovým výhonkom
Parametre:
kontajner: 2Lt
výška.: 20-40cm
Nový komentár